gotowanie
Gotowaniem zajmuję się amatorsko, jak prawie każda kobieta. I jak każdy, kto zajmuje się gotowaniem mam kilka swoich sporawdzonych przepisów.
Kurczak z miodem:
składniki na 3-4 porcje:
2 filety z kurczaka lub kawałek fileta z indyka
ryż - po 1 torebce na osobę
warzywa na patelnię - wg uznania, co kto lubi.
marynata:
propowcje 1:1 - oliwa, sos chili słodko-pikantny, sos sojowy i ok 1 łyżki miodu.
wykonanie:
Filet myjemy, kroimy na kostkę. Mieszamy składniki marynaty, wrzucamy mięso i dobrze mieszamy, aby każdy kawałek mięsa był w marynacie. Odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Dobrze jest co jakiś czas przemieszać mięso, wtedy wszystkie kawałki fileta będą tak samo przyprawione. Gotujemy ryż. Przygotowujemy warzywa na patelnię. Jeśli chcemy, aby danie prezentowało się bardziej wykwintnie można nabić kawałki mięsa na długie patyczki do szaszłyków, jeśli nam na tym nie zależy to na rozgrzany olej wrzucamy mięsko i pieczemy na złoto. Pozecam resztę marynaty wlać do smaku (aby nie było za słodkie) do warzyw na patelnię i razem jeszcze chwilę poddusić.
Wrzucę zdjęcie jak tylko zrobię danie.
Komentarze: